Wzdęcia do gromadzenie się nadmiaru gazów w przewodzie pokarmowym. Ich przyczyną może być połykanie powietrza podczas jedzenia lub mówienia, zbyt tłusty, obfity, smażony lub wysokobłonnikowy posiłek, spożycie roślin strączkowych, a także fermentacja bakteryjna w jelicie o większym nasileniu np. w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Czasami pojawiają się w przebiegu niektórych chorób np. refluksu żołądkowo-przełykowego, trzustki, zmniejszonym wydzielaniem żołądkowym. Zazwyczaj, nasz organizm dobrze radzi sobie z usuwaniem nadmiaru gazów. Trzeba jednak dać mu na to czas. Wzdęcia powodują dyskomfort, a czasami ból. Z tego powodu, opracowane zostało wiele sposobów, by przyspieszyć ten proces.
Domowe sposoby na wzdęcia
Prawdopodobnie jedną z pierwszych myśli większości osób, u których wystąpiły wzdęcia, jest wypicie naparu ziołowego z kopru włoskiego. Pije się go 3-4 razy dziennie po pół szklanki. Również popularny jest napar z kminku. Jedną łyżeczkę kminku zalewa się wrzątkiem (250ml) i parzy około 10-15 minut. Wśród ziół i przypraw które przyspieszają usuwanie gazów jelitowych wymienia się:
- koper włoski
- mięta pieprzowa
- kminek
- szałwia
- arcydzięgiel lekarski
- cynamon
- kardamon
- bazylia
- majeranek
- oregano
- anyż
- kolendra siewna
Napar przyrządza się najczęściej z kopru włoskiego, kminku, arcydzięgla lekarskiego, szałwii, mięty pieprzowej oraz anyżu. Wzdęcia szybciej ustąpią, jeśli wdrożymy aktywność fizyczną. Przyśpiesza ona pasaż jelitowy, co przekłada się na szybsze usunięcie powietrza z jelit. Ponadto zapobiega zaparciom i zaleganiu resztek pokarmowych w jelicie grubym, które w wyniku późniejszej fermentacji, powodują wzdęcia.
U dzieci podaje się napar z kminku, rumianku, kwiatu lawendy oraz liści rozmarynu (pół szklanki dziennie).
Sposoby na wzdęcia – preparaty
W aptekach dostępne są leki bez recepty zawierające substancję aktywną – symetykon. Powoduje ona pękanie pęcherzyków gazów w treści jelitowej, co ułatwia ich wchłanianie przez ściany jelit i usuwanie.
Wzdęcia – jak zapobiegać?
Najprostszym sposobem zapobiegania wzdęciom jest jedzenie małych objętościowo posiłków. Układ pokarmowy nie jest wtedy nadmiernie obciążony. Produkuje wystarczającą ilość żółci i soków trawiennych. Posiłki powinny zawierać odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, którego źródłem są między innymi pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. Wraz z regularnym piciem wody i aktywnością fizyczną stanowi to profilaktykę zaparć i tym samym nadmiernej fermentacji treści jelitowej. Warto także zwrócić uwagę na sposób jedzenia – powoli, dokładnie gryząc, nie mówiąc w trakcie żucia, by nie połykać powietrza, a także ograniczyć wyeliminować napoje gazowane. W jadłospisie należy ograniczać ciężkostrawne produkty np. dania smażone, rośliny strączkowe. Jeśli już spożywamy „cięższy” posiłek, warto dodać do niego przyprawy ułatwiające trawienie np. kminek, majeranek. Pomocna może się okazać suplementacja probiotyków – „dobrych” bakterii jelitowych.