Ciecierzyca w codziennej diecie

0
87

Ciecierzyca, zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim, jest rośliną od dawna cenioną w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Poza tym, że jest skarbnicą białka, zawiera również wiele składników odżywczych mających pozytywny wplyw m.in. właściwe ciśnienie krwi, poziom cholesteroru, pracę układu pokarmowego czy walkę z nadwagą.
Istnieją dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi. Odmiany kabli są duże i mają kremową barwę. Gatunek desi ma małe nasiona i wiele kolorów (kremowy, czerwony, czarny, brązowy, żółty i zielony). Każda z nich cechuje się słodkawym, delikatnym lekko orzechowym smakiem.

Ciecierzyca w diecie

Ciecierzyca jest dobrym źródłem wartościowego białka, ponieważ zawiera te aminokwasy, których nie posiadają produkty zbożowe. Jednak należy pamiętać, że białko pochodzenia roślinnego nie zastąpi białka zawartego z produktach pochodzenia zwierzęcego.

Ciecierzyca zmniejsza poziom złego cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a co za tym idzie ryzyko chorób wieńcowych czy zawału serca. Według przeprowadzonych badań wynika, że codzienną, wysoka dawka białka mniejsza ryzyko chorób serca o 40 procent.

Roślina ta nie tylko obniża poziom złego cholesterolu, ale również ciśnienie krwi. Zawarty w tej roślinie potas sprawia, że naczynia są bardziej drożne, a krew płynie swobodnie, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia we krwi.
Zawarte w cieciorce żelazo zapobiega anemii. Ciecierzyca zalecana jest w walce z niedokrwistoscią. niedokrwistością.
Groch włoski zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego, a dzięki temu zapobiega powstawaniu zaparć oraz pozytywnie wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. Ponadto, błonnik wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, a dzięki temu zapobiega nadkwasocie żołądka oraz refluksowi żołądkowo-przełykowemu. Pomoże także w chorobach jelit. Zawarty w niej błonnik jest również odpowiedzialny za dłuższe trawienie pokarmu oraz wcześniejsze uczucie sytości, które utrzymuje się przez dłuższy czas. Składnik ten również przyczynia się do wydalania tłuszczów z oranizmu. Właściwości te korzystnie wpływają na proces odchudzania. Wieleinnych porad a temat zdrowia znajdziesz na Osmozacare.pl.

Ciecierzyca w codziennej diecie

Warto jednak pamiętać, że ciecierzyca jak większość roślin strączkowych może wywoływać gazy. Aby uniknąć tego niepożądanego efektu warto namoczyć jej nasiona w wodzie z sodą oraz zastosować przyprawy wspomagające trawienie, jak majeranek, kminek czy oregano.
Ciecierzyca jest rośliną cenioną za granicą od lat. Ze względu na bogactwo zawartych w niej składników odżywczych warto wprowadzić te roślinę do codziennej diety.

beading.coom.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here