Przyjęło się, że w kuchni najlepiej sprawdzają się płytki. To pewnie dlatego, że dobrze znoszą wilgoć czy wysokie temperatury, a przy tym są łatwe w czyszczeniu. Panele podłogowe w kuchni również są dobrym rozwiązaniem – estetycznym jak i funkcjonalnym. Dowiedz się, jakie panele zastosować w kuchni.
Panele podłogowe w kuchni – jakie powinny być?
Panele podłogowe w kuchni wypierają tradycyjne płytki, parkiety czy wykładziny PCV, które wcześniej były stosowane w tych pomieszczeniach. W takim miejscu, jak kuchnia, niezbędne są podłogi, które będą:
- odporne na działanie wilgoci,
- przystosowane do działania wysokich temperatur,
- odporne na uszkodzenia mechaniczne,
- łatwe w czyszczeniu.
Panele podłogowe (https://fixly.pl/kategoria/ukladanie-paneli) w kuchni są jak najbardziej dobrym rozwiązaniem – ale tutaj należy wybrać podłogi bardzo wysokiej jakości. Ważne, aby spełniały powyższe oczekiwania co do podłóg kuchennych.
Panele podłogowe w kuchni – wady i zalety
Panele są estetycznym rozwiązaniem do kuchni. Mamy do wyboru bogatą kolorystykę oraz wzornictwo tego typu podłóg. Pięknie wyglądają w zestawieniu z meblami kuchennymi i tworzą z nimi określony styl. Dobrej jakości panele podłogowe w kuchni będą dobrym rozwiązaniem na wiele lat. Dowiedz się, jakie są wady i zalety paneli w przestrzeni kuchennej.
Zalety:
- nie odkształcają się,
- są odporne na wilgoć i wysokie temperatury,
- posiadają bogate wzornictwo,
- łatwe w czyszczeniu,
- są mocne i odporne na uszkodzenia.
Wady:
- panele posiadają łączenia (przez co może dostawać się do nich wilgoć, a same panele mogą się przez to wypaczać),
- mniejszy wybór wzorów niż w przypadku płytek.
Wybór paneli podłogowych w kuchni
Ze względu na powyższe wady ważny jest wybór odpowiednich paneli podłogowych w kuchni. Powinny to być wysokiej klasy podłogi, których połączenia są właściwie zabezpieczone (np. panele laminowane).
Najlepiej w kuchni sprawdzają się panele winylowe, których sposób wykonania łączy w sobie odporność podłóg PCV oraz estetykę drewnianych paneli. Winylowe panele podłogowe w kuchni nie odbiegają wyglądem od tych tradycyjnych drewnianych, ale wykazują znacznie lepsze parametry. Są odporne na niekorzystne działanie wilgoci czy wysokich temperatur, bardzo łatwo się je czyści, a także są odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne.
Ponadto podłogowe panele winylowe bardzo łatwo się układa. Nie trzeba ich przycinać odpowiednim do tego urządzeniem. Do ich przycinania wystarczy nożyk do tapet. Układa się je na cienkim podkładzie, a przez łączenia nie przedostaje się wilgoć.
Winylowe panele podłogowe w kuchni są droższym rozwiązaniem od paneli drewnianych czy płytek, ale znacznie łatwiej i krócej się je montuje. Już w kilka godzin można się cieszyć nową, estetyczną i trwałą podłogą.
Warto również zastanowić się nad montażem paneli winylowych na ścianach kuchennych, gdyż w wielu przypadkach lepiej sprawdzają się od płytek. Ponadto posiadają bogate wzornictwo.