Gotowana lub grillowana, staje się dla wielu z nas ciekawym dodatkiem do diety. Kukurydza może oczarować swym smakiem, jest też wartościowym dodatkiem do menu dla tych osób, które chcą prowadzić zdrowy styl życia. Wiadomo, że w kukurydzy można znaleźć sporo białka i błonnika, nie brak tu również witamin (m.in. A, C) oraz składników mineralnych (m.in. cynku, miedzi oraz potasu). Zdrowa dieta, w której kukurydza zacznie się pojawiać regularnie, może każdemu z nas przynieść sporo korzyści.
W jaki sposób ten dodatek wpływa na ogólny stan naszego zdrowia?
Sięganie po kukurydzę to dobre rozwiązanie dla tych osób, które chcą się uporać ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu. Dzięki kukurydzy można zadbać też o układ krążenia i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób serca. Spora ilość błonnika sprawia, iż zdrowa dieta z dodatkiem kukurydzy ma rewelacyjny wpływ na przewód pokarmowy i sprawia, iż nasze jelita są w stanie lepiej pracować.
Kukurydza – właściwości
Dzięki roślinnym sterolom oraz witaminie E, kukurydza staje się świetną sojuszniczką dla tych, którzy chcą się rozprawić z wolnymi rodnikami – niewielkimi cząsteczkami, które mogą stać się przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem. Powodów, dla których warto sięgać po kukurydzę, jest zatem sporo, a im prędzej włączymy ją do swej diety, tym lepiej.