Na co może być uczulone niemowlę?

Układ odpornościowy i skóra dzieci są szczególnie wrażliwe na substancje obce, dlatego reakcje alergiczne nie są rzadkością, nawet u najmłodszych. W zależności od wieku dzieci cierpią na alergie określonego typu. W pierwszym roku życia najczęściej występują alergie i nietolerancje pokarmowe, rzadziej skórne. Warto wiedzieć, jakie pokarmy mogą uczulać niemowlę.

Alergia czy nietolerancja?

Alergia pokarmowa to nadmierna reakcja układu odpornościowego, która zwykle występuje bezpośrednio po spożyciu pokarmu uczulającego (na przykład mleka, soi lub orzechów) i może być bardzo gwałtowna. Jeśli reakcja jest opóźniona i obejmuje układ pokarmowy, prawdopodobne jest nietolerancją pokarmową. Czym różni się alergia od nietolerancji? W przypadku alergii pokarmowej układ odpornościowy reaguje na pewną substancję w żywności, nieszkodliwą dla zdrowych ludzi. Nietolerancja jest spowodowana niedoborem enzymu lub upośledzonym mechanizmem transportu jelitowego. Na przykład w alergii na białko mleko krowiego to białko jest cząsteczką wywołującą reakcję immunologiczną. W przypadku nietolerancji laktozy, cukier mleczny (laktoza) nie może zostać rozłożony przez organizm z powodu niedoboru enzymu, a tym samym nie może być prawidłowo strawiony. Konsekwencją są mniej lub bardziej poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Alergia pokarmowa u niemowlaka występuje częściej niż u dorosłych. Około 2 do 3 % i 1 do 2 % dorosłych ma alergię na mleko krowie. Znika ona u ponad 90 % dzieci przed ukończeniem trzeciego roku życia. Jednak w przypadku predyspozycji może rozwinąć się inna, powiązana alergia, taka jak katar sienny, astma czy atopowe zapalenie skóry.

Najczęstsze alergeny w jadłospisie niemowlaka

Rodzic powinien zawsze, niezależnie od tego, na co uczulone jest dziecko, uważnie czytać skład produktów spożywczych. Wiele z nich może zawierać składniki zawierające alergeny.

Alergia na białko mleka krowiego występuje zwłaszcza u niemowląt i jest najczęściej występującą alergią pokarmową dzieci w tym przedziale wiekowym. To dlatego, że białko to jest na ogół pierwszą obcą substancją, z którą spotyka się niemowlęcy układ pokarmowy. Alergia na białko mleka krowiego wymaga stosowania specjalnej diety i stałego kontaktu z pediatrą.

Ponieważ białko kurzego jajka jest jednym z najczęstszych alergenów zaleca się unikanie go w diecie w pierwszym roku życia. Żółtka jaj można podawać dziecku od 6. miesiąca życia.

Gluten to białko występujące w zbożach, na przykład w życie, owsie, jęczmieniu i pszenicy. W przypadku nietolerancji glutenu wszystkie produkty ze zbożami zawierającymi gluten muszą zostać usunięte z jadłospisu.

Orzeszki ziemne mają wysoki potencjał alergizujący. Chociaż nie są one jeszcze częścią diety niemowlęcia, trzeba upewnić się, czy nie znajdują się w składzie podawanych produktów spożywczych. Etykiety warto przejrzeć także pod kątem obecności glutenu i jajek. Nawet najmniejsze ich ślady mogą być niebezpieczne.

Wprowadzając karmienie uzupełniające, najlepiej podawać jeden nowy pokarm na raz, krok po kroku, nawet w przypadku dzieci nienarażonych na alergie.

Redakcja jakreagowac.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *