Tutaj jesteś

Smażenie na oliwie z oliwek – Czy to dobry wybór?

4 kwietnia 2024 Dieta smażenie na oliwie z oliwek

W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przywiązuje się do zdrowego odżywiania, a wybór odpowiedniego oleju do smażenia odgrywa kluczową rolę w procesie przygotowywania posiłków. Wśród wielu dostępnych opcji coraz częściej pojawia się oliwa z oliwek jako preferowany wybór dla tych, którzy dążą do zdrowszych alternatyw. Oliwa z oliwek, będąca kluczowym składnikiem diety śródziemnomorskiej, nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi liczne korzyści zdrowotne.

Zobacz również: Sekret zdrowego życia. Oliwa z oliwek i jej właściwości

W tym artykule dowiesz się:

  • Jakie są zalety smażenia na oliwie z oliwek?
  • Czym jest punkt dymienia?
  • Jaką oliwę z oliwek wybrać do smażenia?
  • Jak smażyć na oliwie z oliwek?

Zalety smażenia na oliwie z oliwek

Podczas smażenia na oliwie z oliwek nie zmniejsza się ilość tłuszczów oraz nie utleniają się do innych związków. Dzięki temu oliwa z oliwek przy smażeniu nie traci swoich właściwości. Oznacza to, że smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne dla zdrowia.

Oliwa z oliwek dodaje potrawom charakterystyczny smak i aromat, który może wzbogacić smak potrawy. Smażenie na oliwie z oliwek pozwala zachować ten naturalny smak, co może poprawić doznania kulinarne.

Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone tłuszcze, które są korzystne dla serca. Smażenie na oliwie z oliwek pozwala uniknąć tłuszczów trans i nasyconych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Punkt dymienia – czy to istotne?

Jedną z kluczowych rzeczy, która odgrywa ważną rolę w smażeniu potraw z wykorzystaniem oliwy z oliwek jest jej punkt dymienia. Czym on tak właściwie jest? Punktem dymienia nazywamy temperaturę, do której możemy rozgrzać dany tłuszcz, aby nie wydziela szkodliwych dla organizmu substancji. W tym przypadku, jest on stpsunkowo wyoski, poniewaz dobrej jakości oliwa może rozgrzac się nawet do 240°C. Jest to bardzo wysoka temperatura w porównaniu do innych tłuszczów. Przykładowo punkt dymienia masła wynosi zaledwie 135°C, a smalcu 188°C. 

jaka oliwa z oliwek do smażenia

Jaką oliwę wybrać do smażenia?

Przy wyborze oliwy z oliwek należy zwrócić uwagę na 2 rzeczy. Im stopień rafinacji jest niższy, a punkt dymienia wyższy, tym oliwa z oliwek będzie bardziej odpowiednia do smażenia w wysokiej temperaturze.

  • Oliwa z oliwek extra virgin – jest to oliwa o najwyższej jakości. Jednak posiada niski punkt dymienia, przez co bardziej niz do smażenia, nada się do potraw, które nie wymagają wysokich temperatur, np. do sałatek. Posiada też delikatny smak.
  • Oliwa z oliwek zwykła (pure olive oil) – posiada ona wysoki punkt dymienia, przez co nadaje się do smażenia potraw w wysokiej temperaturze.
  • Oliwa z oliwek light – Ma ona wyższy punkt dymienia od innych oliw, czyniąc ją idealną oliwą do smażenia. Posiada przy tym najdelikatniejszy smak ze wszystkich.

Jak smażyć na oliwie z oliwek?

Oliwa z oliwek jest idealna do smażenia na niskich i średnich temperaturach, więc nie należy jej podgrzewać na zbyt wysokim ogniu. Należy pilnować, żeby nie przekroczyła swoją temperaturą punktu dymienia. Za wysoką temperaturę możemy poznać, gdy zaczyna wydzielać specyficzny zapach lub się dymi. Nie należy także wykorzystywać tej samej oliwy do ponownego smażenia.

Redakcja jakreagowac.pl

Oferujemy inspirujące treści dotyczące zdrowego stylu życia, rodzicielstwa, urody i diety. Znajdziesz tu praktyczne porady i najnowsze trendy, które pomogą Ci osiągnąć równowagę i blask w codziennym życiu.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

czy oliwa z oliwek jest zdrowa