Czemu warto stosować probiotykoterapię po antybiotyku?

Antybiotykoterapia jest czasem konieczna w procesie leczenia, ale niestety ma swoje niepożądane skutki uboczne. Jednym z nich jest osłabienie dobroczynnej flory bakteryjnej jelit. Bakterie pełnią w jelitach szereg ważnych funkcji, dlatego po antybiotykoterapii warto wesprzeć te korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Można to zrobić, przyjmując probiotyk lub synbiotyk. Odpowiadamy, który sposób suplementacji wybrać i dlaczego to takie ważne, by wspierać mikroflorę jelit.

Czym są probiotyki?

Probiotyki albo inaczej bakterie probiotyczne to mikroorganizmy zasiedlające ludzkie jelita i korzystnie wpływające na ich funkcjonowanie. Bakterie probiotyczne mają swój udział w procesach trawienia, oczyszczają jelita i utrzymują je w dobrej kondycji. Mamy ich w przewodzie pokarmowym ponad 2 kg i bardzo ważne jest, by ich liczebność się nie zmniejszała.

Probiotyki to głównie bakterie fermentacji mlekowej, znajdziemy je więc w produktach żywnościowych takich jak kefir czy jogurt oraz w kiszonych ogórkach i kiszonej kapuście. To naturalne źródła probiotyków, dlatego warto włączyć je na stałe do diety.

Dlaczego po antybiotyku warto zastosować probiotyki jako suplement diety?

Antybiotyki mają za zadanie wyeliminowanie z organizmu bakterii odpowiedzialnych za rozwój danej choroby. Są opracowane tak, by niszczyć bakterie chorobotwórcze, jednak zazwyczaj mają skutek uboczny w postaci tzw. wyjałowienia organizmu, czyli osłabienia flory bakteryjnej jelit złożonej z bakterii dobroczynnych.

Po antybiotykoterapii warto rozważyć zastosowanie probiotyku w postaci suplementu diety. Taki probiotyk zawiera wyselekcjonowane szczepy żywych bakterii probiotycznych, które wspomogą jelitową mikroflorę.

Można też zastosować synbiotyk, czyli połączenie probiotyku i prebiotyku.

Probiotyki i prebiotyki

Prebiotyki to substancje pochodzenia naturalnego, takie jak oligosacharydy i polisacharydy, które nie są trawione w układzie pokarmowym i stanowią pożywkę dla bakterii probiotycznych. Naturalnymi źródłami prebiotyków są owoce i warzywa oraz soja, pszenica i miód.

Po antybiotykoterapii można również zastosować synbiotyk, czyli połączenie probiotyków i prebiotyków. Taki preparat będzie miał w swoim składzie oprócz szczepów bakterii korzystnie wpływających na pracę jelit także substancje prebiotyczne, czyli na przykład fruktooligosacharydy. Bakterie probiotyczne wykorzystają je, zasiedlając jelita, co ułatwi im zadanie.

Po antybiotykoterapii warto też stopniowo wracać do naturalnej diety, dostarczającej probiotyki i prebiotyki wraz z pożywieniem. Suplementacja jest pomocna w początkowej fazie, po chorobie i terapii antybiotykami, w późniejszym czasie warto jednak dbać o zdrowie jelit poprzez stosowanie na co dzień zasad zdrowego żywienia i zróżnicowanej diety.

Artykuł sponsorowany

Redakcja jakreagowac.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *