Proste, zdrowe i atrakcyjne potrawy dla dzieci

0
175

Warto już maluchom wpajać ideę zdrowego odżywiania. Proponować im produkty świeże, naturalne, zamiast żywności przetworzonej, fast foodów, słodyczy i innego tzw. śmieciowego jedzenia. Dzięki temu będzie im łatwiej w przyszłości, w dorosłym życiu funkcjonować w sposób optymalny. Uchroni ich to przed wszelkimi zaburzeniami na tle żywieniowym, takimi jak anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się, cukrzyca itd.

Przygotowywanie posiłków

W przypadku dzieci samo tłumaczenie przyniesie mniejszy efekt, niż zaangażowanie je w proces przygotowywania posiłków. Wszelkie działanie jest atrakcyjniejsze. Lepiej opowiadać o konkretnych, widzianych z bliska produktach, podczas robienia prostych potraw. Unikać należy przy tym stosowania wyłącznie opisów abstrakcyjnych, jak np. „jabłuszko zawiera dużo witamin”. Trzeba posługiwać się językiem konkretów i wymiernych korzyści, np. „Jeśli codziennie będziesz jadła marchewkę, którą teraz kroimy, to nigdy nie będziesz musiała nosić okularów”.

Atrakcyjne potrawy dla dzieci

Oto zdrowe przepisy dla dzieci wraz z proponowanymi pożytkami ze zjadania poszczególnych potraw:
Smoothie, żeby się kości nie łamały, a zęby nie psuły
Blendujemy dwie szklanki mleka migdałowego, dwie łyżki chudego twarogu, średniego banana i łyżeczkę miodu.

Żaglówki, dzięki którym szybciej się rośnie

Potrzebujemy dwóch kurzych jajek z chowu ekologicznego, ugotowanych na twardo, kilku liści sałaty masłowej lub lodowej, jednej rzodkiewki, dwóch kwadratowych plasterków żółtego sera oraz czterech wykałaczek. Dokładnie umytą sałatę rozkładamy na talerzu, tak aby tworzyła „morskie fale”. Obrane jajka kroimy na połowy. Układamy je żółtkami do góry. Rzodkiewkę kroimy w plasterki i układamy po jednym na każdej połówce jajka. Wtykamy w nie wykałaczki. Kroimy plasterki sera na pół. Każdy serowy prostokąt nawlekamy na wykałaczkę, tak aby utworzył „żagiel”.

Sałatka z tuńczyka, żeby grać w piłkę jak Messi

Składniki to jedna puszka tuńczyka w sosie własnym, ogórek, szklanka kaszy kuskus, puszka kukurydzy, kilka łyżek greckiego jogurtu 0% tłuszczu. Kaszkę przygotowujemy według instrukcji z opakowania i czekamy aż ostygnie. Przesypujemy ją do miski. Ogórek obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i również wrzucamy do naczynia. Dodajemy tam także odcedzone zawartości puszek oraz jogurt. Całość dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki minimum na pół godziny, żeby sałatka się przegryzła i nabrała odpowiedniego aromatu.

Płatki owsiane na szybsze bieganie

Trzy łyżki błyskawicznych płatków owsianych, dwie szklanki mleka migdałowego, łyżka nasion chia, garść orzechów laskowych, mandarynka, łyżeczka wiórków kokosowych. Płatki oraz nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Rano, tuż przed podaniem, dodajemy orzechy oraz pojedyncze cząstki mandarynki. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Można tworzyć kolejne proste przepisy według własnych potrzeb. Warto zaangażować dziecko nie tylko w przygotowywanie, ale też w wymyślanie zdrowych potraw. Może nawet stworzy całą książkę kucharską, która będzie zawierała rysunki poszczególnych składników i dań.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here