Szybki obiad dla dzieci – co zaserwować?

0
38

Dzieci, a także dorośli, powinni spożywać pełnowartościowe, zbilansowane posiłki. Niekiedy jednak brakuje chęci, a także czasu, by wymyślać skomplikowane dania i tworzyć je. Poniżej znajdziesz przykładowe propozycje na szybki obiady dla dzieci.

Makaron z sosem

To danie-pewnik u niemalże każdego malucha. Dzieci uwielbiają makaron, choć nie każde chce, by był on pokryty sosem. Jeśli właśnie Twoja pociecha nie przepada za dodatkami tego typu – wystarczy, że nałożysz na talerz samego makaronu wraz z mięsem i (ewentualnie) warzywami.

Tego rodzaju dania są jednogarnkowe (jeśli nie liczymy zagotowania makaronu), dzięki czemu pozwalają zaoszczędzić czas nie tylko na gotowaniu, ale również sprzątaniu. Sos możesz stworzyć samodzielnie lub wesprzeć się różnego rodzaju słoikowymi wersjami dostępnymi w sklepach. W obydwu przypadkach możliwości jest wiele.

Latem możesz stworzyć również przepyszną wersję z owocami – wówczas wystarczy, że ugotujesz makaron, rozetrzesz twaróg z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany – i dodasz do tego lubiane przez dziecko owoce. Jeśli chcesz urozmaicić posiłek – zamiast klasycznego makaronu, dodaj czekoladowy. Dziecko z pewnością go pokocha!

Zupy – szybko, smacznie, pożywnie

Jeśli nie masz czasu na długie stanie przy kuchni, postaw na zupę. Wystarczy wrzucić wszelkie składniki do garnka i… gotowe. Wybierz preferowaną przez dziecko wersję i przygotuj ją minimalnym nakładem pracy.

Dodatkową zaletą zup jest fakt, że można je przygotować na dwa dni lub zawekować słoiczek, by mieć co zaserwować dzieciom, gdy nie zrobisz obiadu. Ich tworzenie nie wymaga wybitnej wiedzy kulinarnej, a obranie warzyw to kwestia zaledwie kilku minut. Pamiętaj, by dla fana makaronu przygotować właśnie taką wersję zupy, a gdy dziecko kocha ziemniaki czy ryż – wybierz odpowiednie dla tego rodzaju dodatków danie.

Naleśniki – na słodko, na słono: jak lubisz

Dzieci uwielbiają naleśniki. Dla maluchów możesz przygotować wersję na przykład z owocowym twarożkiem, a dla dorosłych – wytrawną, z szynką, serem i ogórkiem. Ten obiad jest bardzo wygodny, bowiem pozostałe składniki na farsz możesz przygotowywać, gdy złociste placuszki znajdują się jeszcze na patelni.

Gwarantujemy: całość nie zajmie więcej niż 30 minut (chyba że musisz nasmażyć prawdziwą górę naleśników dla małych i dużych głodomorów). To duża oszczędność czasu, a w dodatku po naleśnikach nie ma wiele sprzątania: wystarczy doprowadzić do porządku miskę po cieście i patelnię, ewentualnie narzędzia, które były użyte do przygotowania farszu.

Co gdy czasu jest naprawdę mało?

Zdarzają się takie dni, że nie możemy znaleźć dość czasu, by spokojnie zastanowić się, co musimy zrobić następne. Wówczas nawet znalezienie kilkudziesięciu minut na przygotowanie obiadu jest problemem. Nie obawiaj się wówczas zaserwować dzieciom coś naprawdę szybkiego i mało obiadowego – na przykład płatki z mlekiem czy kanapkę z szynką lub serem czy innymi lubianymi przez malucha dodatkami.

Od jednego takiego obiadu świat się nie zawali, a najważniejsze jest, by dzieci miały pełne brzuchy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here